DAKTYLE 250G VIVIO
towar niedostępny
Daktyle bez pestek 250g VIVIO
Daktyle są bardzo zdrowym wyborem żywieniowym. Stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego, składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy: z grupy B, A, K i wiele składników mineralnych. Są jednym z najwyżej sklasyfikowanych źródeł potasu. Składniki odżywcze w daktylach wiążą się z wieloma korzyściami zdrowotnymi.
Polifenole, związki zawarte w daktylach, mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, co pomaga w zapobieganiu wielu chorób i infekcji.
Daktyle dostarczają potasu, niezbędnego elektrolitu dla układu sercowo-naczyniowego. Potas ma dobrze znany wpływ na obniżanie wysokiego ciśnienia krwi. Daktyle mają niską zawartość sodu i dostarczają błonnik. Wszystkie trzy z tych czynników przemawiają za spożywaniem daktyli dla zdrowia serca.
Owoce daktyli są również bogate w minerały, takie jak wapń, miedź i magnez. Ponadto zawierają mangan i żelazo. Wapń jest ważnym minerałem, niezbędny składnik kości i zębów i jest wymagany przez organizm do skurczu mięśni, krzepnięcia krwi i przewodzenia impulsu nerwowego. Miedź jest potrzebna do produkcji czerwonych krwinek. Magnez jest niezbędny do wzrostu kości.
Izoflawony, powszechnie kojarzone z produktami sojowymi, są rodzajem fitoestrogenów, które pomagają zmniejszyć nieprzyjemne objawy menopauzy. Jeśli chodzi o owoce, daktyle mają najwyższe stężenie izoflawonów. Z tego powodu badane są pod kątem ich zdolności do zapewnienia naturalnego złagodzenia objawów menopauzy.
Skład: daktyle bez pestek