INULINA Z CYKORII 500G VIVIO
towar niedostępny
Inulina jest naturalnie występującym wielocukrem, nie trawionym przez człowieka dzięki czemu pełni funkcję błonnika pokarmowego. Występuje w korzeniach i bulwach niektórych roślin, (cykoria, topinambur, karczoch, łopian, cebula, czosnek, banany), najczęściej otrzymywana jest z cykorii.
Charakteryzuje się niską kalorycznością i delikatną słodkością. Ponieważ jest 10 razy mniej słodka od cukru, nie jest zazwyczaj używana jako jego zamiennik. Inulina wykorzystywana jest jako substancja żelująca, zagęszczająca i stabilizująca.
Inulina dodawana do żywności zmniejsza jej kaloryczność, hamuje łaknienie i zwiększa uczucie sytości. Dzięki temu poprawia kontrolę nad ilością spożywanego jedzenia. Sprawdza się u osób na dietach odchudzających.
Działa jak prebiotyk, stymuluje rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit i dzięki temu wpływa pozytywnie na zdrowie.
Skład:
Inulina 92,4 %, glukoza, fruktoza, sacharoza
Stosowanie
Spożywać 20g dziennie – proszek wymieszać z około 100-150ml chłodnej wody lub ulubionego napoju, dokładnie wymieszać. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Inulina może być stosowana w kuchni, jako zagęszczacz do zup i sosów, a także jako słodzik.
Uwagi
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.